Специализирана книжарница "ЛОГОС"

Home Up ЗА КОНТАКТ ВРЪЗКИ ФОТОГАЛЕРИЯ БИБЛИОТЕКА

ЧЕТВЪРТА ЧАСТ
 

 

[Under Construction]

Search for:

 

 

СЪДЪРЖАНИЕ НА ЧЕТВЪРТА ЧАСТ

 

30. Помощ! Атакуват ме! 

31. Моят дом е моята крепост

32. Неприкосновена зона

33. Храната - лекарство или отрова

 

ПОМОЩ! АТАКУВАТ МЕ!

 

Когато внезапно ни връхлети главоболие, обикновено стоически се опитваме да го изтърпим. В случай, че болката се окаже по-упорита от нас, посягаме към таблетката аспирин. Ако въпреки погълнатите таблетки главоболието продължава да ни тормози, понякога се замисляме, дали пък някой не ни е “урочасал”. Тази дума от народните поверия, преведена на езика на парапсихологията означава, че по някаква причина сме се оказали обект на отрицателно енергийно въздействие - това е т. нар. енергийна атака. Казано с други думи, човек или група хора са насочили към нас - неволно или целенасочено - негативни енергии, които, преодолявайки естествената защита на собствената ни аура, нарушават енергийното ни равновесие.

Темата за енергийните удари и защитите срещу тях все още не се дискутира широко. Причините за това са различни - скептичната нагласа от страна на голяма част от обществото към тази тематика; предпазливост от страна на запознатите с нея, тъй като се касае за излагане на информация, на базата на която начинаещ в тази област би могъл да навреди на себе си или на другите; всяване на излишен страх у хората, повечето от които не са запознати със съществуващите енергии и тяхното приложение за добро или за зло, в зависимост от моралния облик на човека, който ги използва. Ето защо преди да изложа вижданията си, както и личния си опит по нея съм длъжна  да уточня - мисълта на всеки от нас е енергия. И като такава притежава съответния енергиен потенциал. Един от основните окултни закони гласи: “Енергията следва мисълта” -  т. е. накъдето е насочена мисълта ни, натам тече и собствената ни енергия. Знанието за това ангажира всеки от нас с отговорност за това къде,  как и при какви обстоятелства боравим с нея.  

[    [    [ 

Понякога понасяме енергийни атаки, ако сме станали - по една или друга причина - обект на клюки или злобни коментари. Друг път - след конфликт, който е довел до ярост опонента ни. По-чувствителните натури се чувстват зле и възприемат негативните енергии само от това, че присъстват на място, където се е разразил скандал или гневен спор. Нерядко главоболието и физическата слабост ни сполитат след общуването ни с човек, който е споделил с нас болките и тревогите си, и както обикновено казваме, ни е натоварил емоционално. Най-чувствителни и уязвими за такива негативни излъчвания са децата. Защитата на тяхната аура, все още крехка и неукрепнала, лесно бива преодоляна. В резултат на това детето вдига температура, за която няма видими причини, оплаква се от главоболие, чувства се отпаднало, повръща, дори може да получи стомашно разстройство. Последните два симптома впрочем, са способ на душата да освободи физическото тяло от енергийното “отравяне”. Затова не е желателно малките деца да пребивават за дълго време на места, където присъстват много хора - особено увеселителни и питейни заведения или да присъстват на семейни скандали.

В редки случаи някои хора, развили особена чувствителност, долавят далечни земетресения или други природни катаклизми и аномалии, на които физическото им тяло реагира с гореописаните симптоми. Общото, по което можем да ги отличим от настинка или друго заболяване, е липсата на задоволителна и логична причина. В такива случаи лекарите вдигат рамене и твърдят, че от тяхна гледна точка нищо ни няма, а таблетките се оказват безполезни.

Съществува вероятност зад атаката да стои астрален злосторник или елементал от низшите нива на астралния свят, но е по-вероятно нападателят да е човек от плът и кръв. Може да е човекът, с който пряко общувате в момента или такъв, намиращ се на километри от вас - буден, или заспал и действащ с астралното си тяло.

В повечето случаи енергийните атаки са несъзнателни и човекът, отговорен за тях няма и най-малка представа какво причинява на потърпевшия. Има и хора, които съзнават своята енергийна мощ и използват способностите си съзнателно и целенасочено. Контактите с тях пораждат у събеседника им необяснимо чувство на тревожност, неприязън и дори страх. Най-сигурният начин, по който можете да ги разпознаете освен чрез интуицията си, е погледът им - студен и пронизващ, понякога почти смразяващ, дори когато е прикрит зад любезна усмивка.

Вярно е, че в напрегнатото ни ежедневие ни се налага да общуваме с много хора - близки, познати, непознати. На работа, в тролея, в магазина, седнали за кратък отдих на чаша кафе. Не винаги имаме възможност да избираме контактите си. Налага ни се да работим, да пътуваме, да пазаруваме. Общуването с различни хора, както и посещението на определени места, ни носи и различни усещания. С някои от събеседниците си, където и да се намираме, се чувстваме ведри и спокойни, други пораждат у нас необяснимо безпокойство или раздразнение, от трети за секунди направо се поболяваме. Така е, защото ние интуитивно усещаме какво в действителност се крие зад видимата им фасада. В случай, че в компанията на даден човек се чувстваме дискомфортно не е необходимо да хукваме през глава по-далече от него. В крайна сметка не можем да се изолираме от заобикалящия ни свят, а и не е необходимо. Но можем и имаме право да помислим за собствената си защита.

Преди да изброя някои от вариантите за енергийна защита, с които съм запозната досега и които съм прилагала лично, ще направя важно и от първостепенно значение уточнение. Най-важната и непробиваема защита безусловно са собствените ни чисти и светли мисли и духовната ни ориентация. Това е моето дълбоко лично убеждение. Позитивната ни мисловна нагласа и добронамереност към всичко, което ни заобикаля е не само наша лична броня, но оказва и защитен ефект върху дома ни, близките ни, работното ни място и навсякъде, където се намираме в момента. Хора, притежаващи такова светло излъчване, разтварят своя защитен чадър навсякъде, където се намират, като приютяват под него и тези, с които общуват в дадения момент, а положителното им въздействие продължава и известно време след контакта ни с тях.

Методите за енергийна защита, които ви предлагам по-долу са приложими както при пряк контакт с агресора, така и когато атаката идва от неизвестен за момента източник. Освен към самите себе си, можете да ги прилагате и спрямо ваш близък, например детето ви - най-добре, докато то спи. Просто се отпуснете, представете си човека, на когото желаете да помогнете и приложете този вариант, който ви подскаже интуицията ви в момента.

Когато чувствате, че атаката идва от човека, с когото пряко общувате в момента, популярен способ за енергийна защита е т. нар. “заключване на полето”. Кръстосайте крака и ръце. Можете просто да сплетете пръстите на ръцете си. Ако от присъствието на въпросния човек ви става зле - чувствате слабост, боли ви глава, нервни, неспокойни, омърлушени сте - тогава кръстосайте ръце на нивото на слънчевия сплит.

Този начин за защита е ефективен, но не винаги е приложим, ако ръцете ви са заети по някаква причина. Тогава използвайте “магията на кръга”. Мислено опишете кръг около себе си - по посока на часовниковата стрелка. Ако имате добро въображение, нека това да бъде кръг от бяла светлина. Произнесете на ум “Не пипай !”.

Друг вариант е мислено да поставите между себе си и вашия събеседник голяма стъклена преграда. След това можете спокойно да продължите общуването. Предупреждавам ви в никакъв случай да не се настройвате негативно и да не се опитвате да отговаряте на удара с удар. Подобна реакция би предизвикала нещо като енергийна престрелка и само би усложнила нещата. По-добре ще сторите, ако по-късно се помолите за този човек - да му се изпрати помощ и просветление. Не е наша работа да раздаваме правосъдие и наказание, а и не винаги сме наясно с причините, предизвикали атаката. Нека да оставим това на висшата справедливост и на кармата. Това, което е допустимо да направим е само една пасивна  защита - и толкова.

Ако разпознавате симптомите на енергийна атака, а нямате представа за източника, то тогава могат да се направят няколко неща. Първо - помислете си с кого сте влезли в конфликт, преди да ви заболи глава или да се почувствате зле. Това, че смятате себе си за прави във въпросната ситуация, е без значение. Човекът “от другата страна” вероятно си мисли същото за себе си. Ако признаете пред себе си, че сте били несправедливи, мислено му поискайте прошка. Това обикновено е достатъчно, за да премине главоболието ви. Дори и да сметнете поведението си за правилно, не насочвайте гнева, а още по-малко пък злобата си към вашия опонент. Подобна реакция няма да ви помогне, дори напротив. И така, след тази мислена ретроспекция можете да пристъпите към изчистването на аурата си и укрепване на енергийната си защита. За това ви предлагам няколко варианта, при които се използва способността на всеки от нас да визуализира.

· Затворете очи. Представете си покривка с искряща белота. Мислено я повдигнете над главата си и бавно я спуснете върху себе си. Подгънете краищата под краката си, постойте така около минута и бавно отворете очи.

· Вместо  покривка, представете си ярка бяла светлина над главата си. Оставете я да премине през цялото ви тяло, като благодатен и освежаващ душ, и с любов я отведете в земята. Повторете тази техника три пъти. След това бавно отворете очи.

· Отново със затворени очи си представете сфера или яйце от бяла светлина. След това преминете през повърхността му, като през сапунен мехур и бавно влезте вътре. Вижте или почувствайте светлината, която ви обгражда. Почувствайте се сигурни, защитени и спокойни. Постойте така около минута, преди да отворите очи.

· Можете да се опитате да си представите самия себе си - все едно че наблюдавате отражението си в огледалото. След това разположете равнораменни кръстове от бяла Христова светлина  с размера на собствения ви ръст пред, зад себе си, от двете си страни, над главата и под краката.

Този начин на защита е ефективен, ако внезапно сте се събудили след ужасяващ кошмар, а още повече - в случай че сънят ви системно е нарушаван от страховити кошмари. Тогава поставете равнораменните кръстове в шестте мислени плоскости, обграждащи леглото ви. Друг вариант да защитите леглото си, а и каквото и да било друго място, е мислено да излеете спирт, описвайки кръг по посока на часовниковата стрелка. След това (пак мислено) го запалете.  Вижте как пламъкът обгражда с непроницаема защитна завеса пространството, където се намирате.  Ефектът от тази защита ще е спокоен и необезпокояван от мъчителни кошмари сън. По-късно , ако намерите за необходимо, потърсете помощта на опитен парапсихолог, който би могъл да ви посочи причините за нарушенията в съня ви.

 Ако често ви се случва да ви преследват натрапчиви мисли или гласове, тогава поставете кръст и на тила, слънчевия сплит и сърцето. При тези симптоми е добре да потърсите и помощта на свещеник. Много добро и положително въздействие оказват Василиевите молитви, които веднъж седмично се четат в православните храмове. Не ви съветвам да хуквате по гледачки и да разваляте въображаеми магии. Много от тези “специалистки” биха ви открили всякаква магия, а за да ви я “развалят” ще се наложи доста да се поизръсите. 

Който и от вариантите, които ви предлагам да сте избрали, добре е да го подкрепите с една от следните формули:

·“Аз заставам категорично в светлината на Божествената любов. Аз съм винаги защитен(а) и моята аура е непроницаема за всички негативни сили. Аз съм неуязвим(а)”.

·“Аз се намирам в центъра на цялата Любов. Нищо не може да ме засегне тук и от този център аз ще поема, за да обичам и служа” - тази фраза можете да си повтаряте тихичко или на ум и когато сте притеснени, объркани или изплашени.

За крайно тежки ситуации Елена Рьорих препоръчва и седемкратното повтаряне на името на Учител, когото вие уважавате и в когото вярвате. Името на Христос е мощна и неотразима мантра - тогава когато е произнесено с вяра и любов.

Освен главоболие, енергийната атака може да причини внезапна слабост, виене на свят, разтреперване, странно и с нищо несравнимо усещане в областта на слънчевия сплит, дори гадене - все симптоми, произтичащи от острата загуба на енергия. В особено тежките случаи могат да се появят режещи мигновени болки в различни места по тялото ви или временно нарушение в слуха или зрението. При такава ситуация ви препоръчвам мислено да произнесете няколко пъти фразата: “Тази болка не е моя! Моето тяло е здраво! С любов връщам тази болка към нейния източник!”

От изключителна важност е, когато с мисълта си отпращаме обратно насочена към нас негативна енергия, наистина да го правим с любов. По този начин ние трансформираме тази енергия в положителна. Връщайки се там, откъдето е дошла, тя оказва положително въздействие върху изпращача или най-малко не може повече да бъде използвана във вреда срещу когото и да било друг, защото  ние сме я неутрализирали.

Способите, описани по-горе, чрез които можете да си помогнете, са ефикасни и при тези симптоми. Можете да разберете, че се касае за енергийна атака по това, че след прилагането на един или няколко метода за защита, състоянието ви рязко се подобрява - често все едно, че нищо не е било. В случай, че не почувствате облекчение след прилагането на който е да е от тях - този, който ви допада най-много, възможно е проблемът да е по-скоро здравословен, отколкото енергиен и тогава потърсете лекарска помощ.

След всичко написано дотук се чувствам длъжна да спра вниманието ви върху нещо, което от моя гледна точка е от първостепенна важност. Тъй като това, че  е необходима защита означава, че има нападение, помислете си над поговорката “Каквото повикало, такова се обадило”. Може и да не го съзнаваме, но по някакъв начин причината да бъдем атакувани, а още повече - и да се окажем уязвими на атаките, се крие в самите нас.

Добре е да се възползваме и от такива тежки ситуации, за да научим още един полезен за нас урок. Затова при първа възможност е необходимо да отделим време за внимателен и безкомпромисен самоанализ. Нека си зададем въпроса какво в енергийното ни поле - т. е. в аурата ни резонира в съзвучие с отровните енергийни стрели. Кога, в какви ситуации сме допуснали да ни обземе гняв, осъждане, омраза или нетърпимост. Отново ще повторя - най-добрата и непробиваема защита си остават собствените ни положителни мисли - към всичко, което ни заобикаля и към нас самите. Тук трябва да добавя, че ако сме си създали навика да си изграждаме ежедневна защита, в един момент можем спокойно да престанем да отделяме време за това - просто защото тя вече действа автоматично, без да полагаме специални усилия.

Вярно е, че понякога се оказваме подложени на агресия от страна на тъмни сили, просто защото сме имали дързостта да застанем на страната на Светлината. Понасяла съм такива атаки веднага след написването на някои от статиите си, често още преди да съм ги публикувала. Или когато съм се опитвала да помогна на човек, попаднал в сложна и объркана ситуация. Но в такива случаи ви уверявам, че освен на самите себе си винаги можем да разчитаме и на висша закрила. Понякога е необходимо да помолим за нея, признавайки, че не сме в състояние да се справим сами. В други случаи я получаваме автоматично, често  без дори да си даваме сметка за това. Силите на Светлината се грижат за своите сътрудници, като им помагат, напътстват ги и ги закрилят. Твърдя го, защото го чувствам във всеки един момент от живота си - дори и тогава, когато съм несправедлива и греша. Често - най-вече тогава.

Винаги трябва да помним, че ако ние се чувстваме зле, когато други отправят негативни мисли към нас, същото важи и за тях. Дори “невинното” обсъждане на чуждите проблеми, критикуването и още по-лошо - осъждането на нечие поведение имат същия резултат. Не е случайно посланието на Христос - “Не прави на друг това, което не искаш да правят на теб”. Струва си да се замислим върху това.

*   *   *

Въображението си и способността си да визуализирате можете да използвате не само за лична защита, а и по още един изключително приятен и полезен за вас начин.

Сигурно знаете, че кръгът символизира безкрайността. Мислено описан около вас, той ще ви защитава от вредни и агресивни влияния. Ако вечер, преди да заспите мислено опишете кръг от бяла светлина около леглото си (по посока на часовниковата стрелка), сънят ви ще бъде спокоен, здрав, възстановяващ силите ви. Можете да опишете няколко концентрични кръга, които постепенно да обхванат цялото ви жилище. Но с помощта на кръга можете не само да се предпазвате. Можете и да се лекувате, да релаксирате, да възстановявате енергийното си равновесие. За това е необходимо първоначално да си подарите 10 - 15 спокойни и тихи минути.

Затворете очи и си представете кръгла горска поляна. Тя е обградена с вековни дървета. Това е вашата поляна, така че дърветата могат да бъдат каквито си поискате - дъбове, борове, дори палми - ако ги харесвате. Тревата е зелена, копринено мека и свежа, въздухът - кристално чист, небето - слънчево и ведро. През нея тече бистър поток. Тихо ромони. Водата му е чиста, прозрачна, лековита. Това е вашият поток от Жива вода.

При първоначалното изграждане на поляната е възможно да почувствате лека отпадналост. Тя се дължи на това, че за мисленото създаване на това място вие използвате (по един позитивен и градивен начин) собствената си мисловна енергия. Така сътворена, тази вълшебна поляна ще продължи да съществува, дори и никога повече да не се сетите за нея. А един ден, когато напуснете физическото измерение и се озовете в астралния свят, възможно е с радостна изненада да я откриете там - вашето вълшебно място за вашите малки вълшебства.

И така - от този момент на сътворението й, винаги когато се чувствате уморени, напрегнати или обидени, можете просто да затворите очи за минута - две (а ако имате време и желание - и за по-дълго) и да “отскочите” до вашата поляна. При всяко посещение можете да променяте пейзажа по ваш вкус така че да съответства на душевното ви състояние в момента. Небето над главата ви може да бъде слънчево или звездно, сезоните да се сменят като под четката на гениален художник. Съчетавайте багри и картини без да се притеснявате. Творческият процес при нанасяне на промените е едно незабравимо и приятно преживяване и дори е за предпочитане, вместо просто да влезете и да стоите там бездействени. Но това си е ваша работа, важното е да има положителен ефект и да ви доставя удоволствие.

На това ваше място можете да отивате, за да изградите енергийната си защита, използвайки някой от предложените по-горе варианти.  Ако случайно сте наранили ръката си например, потопете я в потока. Помолете го да отнеме болката, да спре кръвта, да игнорира инфекцията. В бистрата му вода можете да потопите преуморените си крака и да видите как умората отплува по течението. Можете да поседите край него, когато се чувствате тъжни, наранени или самотни. Позволете на тихия му ромон да внесе спокойствие и хармония в душата ви и да отнесе болката и тъгата ви. Възможностите са неизброими. Просто опитайте. Когато отворите очи ще се изненадате приятно от резултата. И ако не се получи от първия път, не се обезсърчавайте. Следващият път ще успеете.

Мои приятели и хора, които по един или друг повод са търсили помощта ми, използват с удоволствие този приятен и достъпен метод за почивка и релаксация. Някои от тях споделят, че всяка вечер преди заспиване влизат в поляната и заспиват там, а като следствие сънят им е изненадващо спокоен и здрав. Бих ви посъветвала да не допускате на поляната други хора. Това тайно и омагьосано място си е само ваше. Нека бъде такова.

 

МОЯТ ДОМ Е МОЯТА КРЕПОСТ

 

Тази, станала пословична, английска фраза е добре известна по цял свят. Нашият дом е мястото, където се чувстваме защитени и сигурни. Прибирайки се у дома оставяме зад себе си лошото време, ядовете в службата, контактите с хора, които не са ни особено приятни, но с които се налага да общуваме по необходимост. Домът ни е нашата неприкосновена зона, която сами сме си изградили - и на физическо и на енергийно ниво. Живеейки в него, ден след ден, нощ след нощ, ние го насищаме със собственото си излъчване.

Ако в семейството ни цари хармония и разбирателство, ако всички обитатели са здрави и уравновесени, излъчването на дома ни е хармонизиращо, здравословно, успокояващо. Но понякога сме гневни, раздразнителни, неспокойни, тогава еманациите на нашия гняв и безпокойство се наслояват върху предметите, които ни заобикалят и без дори да подозираме се излъчват обратно върху самите нас. В други случаи след посещението на негативно настроен или емоционално травмиран човек, в дома ни остават неговите отрицателни излъчвания, които дълго време след това неусетно за самите нас ни вредят. Много често, след като изпратим един такъв мил и любезен на външен вид човек, започваме да се чувстваме странно депресирани или потиснати.

Много ясновидци твърдят, че след такива хора могат да се наблюдават тълпи невидими за обикновеното зрение, негативни същности, които те буквално влачат след себе си, където и да отидат. Затова е добре да не допускате случайни гости в спалнята, работния си кабинет и особено в стаята, където спят децата ви. Подобни невидими “гости” от астралните нива могат също така да бъдат привлечени от кървавата храна, застоялата вода в аквариуми и вази, както и от загниващите стебла на растенията в тях и изобщо от органична материя в процес на разлагане. Ако обичате цветята, моят съвет е да ги отглеждате в саксии, защото едно откъснато и вече мъртво цвете е тъжна гледка за тези, които са развили своето вътрешно зрение.

Така или иначе не можем да превърнем дома си в бронирана и непристъпна крепост. Затова пък има различни способи, с помощта на които периодично можем да почистваме аурата на жилището си. Предлагам ви няколко такива “малки вълшебства”, които след време можете да разработите и усъвършенствате, изхождайки от личния си опит. Всяко от тях е прилагано в една или друга степен както от мен лично, така и от мои познати и приятели. Ефектът им винаги е положителен, а самото изпълнение - просто и лесно осъществимо.

На първо място в набора от варианти ви съветвам да използвате помощта на представителите на растителното царство. Учителите от висшите нива твърдят, че някои от цветята стоят на по-високо стъпало в еволюцията дори от насекомите. Всеки от нас знае за лечебните свойства на повечето от растенията. Още от древността се е знаело и за другото им приложение - на дезинфекционно средство срещу нежелани астрални натрапници и низши елементали. Такъв защитен ефект оказват чрез своето благотворно излъчване и приятен аромат здравецът, босилекът, мушкатото, ментата, розмаринът и всички етерично-маслени растения. Нашият народ добре е познавал тези им свойства, затова и досега те растат в почти всеки двор. Ако имате тази възможност, отглеждайте такива растения в дома си - в саксии или направо в градината си.

Препоръчвам ви широко да използвате и етеричните масла. На пазара вече могат да се намерят както масла наше производство, така и вносни и екзотични - като евкалипт, иланг-иланг, сандалово дърво и др. Ароматотерапията е древен способ не само за лечение, но и за енергийно прочистване, който отново се възражда и се прилага от все повече хора. За целта можете да използвате специална лампа-изпарител за етерични масла или просто чаша вода, в която сте капнали няколко капки масло.

Чудесен способ  за енергийно прочистване с много добър ефект е ментовият аромат - 5 - 7 капки ментово масло капнати в чаша гореща вода. Оставете чашата близо до главата си за през нощта. Това е необходимо и много полезно, тъй като нощем, докато астралното ни тяло е навън, физическото ни тяло остава почти беззащитно и уязвимо. Ако сте в добро здраве, сутринта можете да използвате така магнитизираната вода, като напръскате с нея дрехите и жилището си. В противен случай просто я изхвърлете в течаща вода.

В случай, че у дома ви се е разразил семеен скандал (а в тези напрегнати времена поводи много), използвайте розовия аромат. Не случайно розата е наречена царица на цветята. Излъчванията на Нейно Величество Розата неутрализират еманациите на гнева, стреса, безпокойството. Унищожават империла - отрова, която се образува в нервните канали вследствие на изпитан гняв или раздразнение. Така натрупана, след време тази отрова става причина за много от заболяванията, от които днес страда човечеството. Розовото масло е скъпо, но можете да използвате ароматните пръчици от чайна роза. Ефектът е благотворен, макар и невидим за очите.

Добре действа и светената вода, в която можете да добавите и малко розова вода. С тази смес можете да поръсите цялото жилище или да я налеете в отворени съдинки, които да поставите на различни места във всяко от помещенията. Когато се изпари, просто долейте нова.

 Ако в дома ви има болен човек, използвайте пшеницата. Поставете една купичка с пшеница в близост до болния (по възможност до главата). След няколко дни я изхвърлете и я подменете с нова. Малките пшеничени зрънца крият в себе си колосална енергия и имат способността да поглъщат негативните болестотворни енергии. Не случайно хлябът ни насъщен е пшеничен. Преданията разказват, че жителите на легендарната Атлантида са използвали енергията на пшеницата за задвижване на летателните си апарати.

 На тези от вас, които имат напрегнати и късащи нервите професии - и в резултат на това често страдат от главоболие, предлагам да използват лечебните свойства на едрата морска сол. Поставете две шепи от нея в кърпа и я разстелете върху челото си. Полегнете за 10 - 15 мин. Отпуснете се, помечтайте си, релаксирайте на любимата си музика.

Солта, благодарение на кристалната си структура, е и чудесно средство за изчистване на последиците от вредните излъчвания на компютрите. Премахва главоболието, паренето в преуморените ви очи, напрежението. След употреба я изхвърлете във вода и вземете душ или поне наплискайте лицето си. По същият начин можете да я използвате и ако се съмнявате, че детето ви е “урочасало”. Когато аз прилагам този метод спрямо малко дете, държа ръчичките му в двете си длани и му разказвам някоя красива детска приказка. В това няма никаква магия, само е начин, който съм измислила, за да накарам детето да стои мирно и кротко, докато солта си свърши работата.

Лично за себе си се убедих в ефективността на този способ по един малко забавен начин. Веднъж моя приятелка ми позвъни по телефона, за да ми се оплаче, че неочаквано за нея самата е вдигнала температура и има почти непоносимо главоболие. Според мен причината беше конфликт с един от колегите й. Затова я посъветвах да се обгърне в бяла светлина и да си постави на челото сол по начина, описан по-горе. Когато след час позвъних, за да проверя как се чувства, тя вече беше отишла на дискотека.

Горещата баня на краката във вода, в която сме разтворили морска сол, е полезна не само когато сме се простудили. Положителният ефект на този способ от народната медицина се дължи на способността на солта да извлича негативните енергии. На стъпалата, както и на дланите ни, се намират зони с енергийни проекции на всички наши органи. Затова, ако не разполагате с вана, то можете да прилагате този прост метод всеки път когато се чувствате изтощени или неразположени.

С едра сол можете да почистите и аурата на жилището си. Поставете по шепа от нея - на лист бяла хартия или обикновена салфетка, в четирите ъгъла на всяко от помещенията. След 24 часа я изхвърлете във вода. Ако желаете, можете да повторите процедурата още два пъти.

Ако се грижите за болен човек, поставяйте по шепа сол в четирите ъгъла на леглото му. Подменяйте я всеки ден, до пълното му оздравяване. Това е особено препоръчително, ако човекът се намира за лечение в болница. На енергийно ниво атмосферата в тези здравни заведения е направо убийствена. Това е лесно обяснимо, като се има предвид присъствието на толкова страдащи хора с понижен енергиен потенциал. За медицинския персонал, обслужващ болниците, поликлиниките и клиничните лаборатории е добре да прилагат този метод както спрямо домовете си, така и по отношение на самите себе си, та дори и да почистват по този начин дрехите, с които работят. Тази профилактика  във всички случаи ще им се отрази положително, макар че повечето от тях са твърди материалисти и не вярват на такива “бабини деветини”.

Аз самата съм непоколебимо убедена в съществуването на вредните негативни излъчвания от различен произход и източници, и тяхното пагубно влияние върху нас. Многократно съм ги регистрирала в домовете на различни хора - приятели, познати или такива, които по ред причини са потърсили помощта ми. Затова от личен опит смело мога да твърдя - всичко, което ви предлагам е много ефективно, но само ако е съпроводено от вътрешна смиреност и позитивна нагласа.

За енергийна защита на жилището си, както и за засилване на аурата му можем да използваме умалени макети на хеопсовата пирамида, полускъпоценни камъни или кристали. Дори и обикновени минерали или малки камъчета, събрани от нас при разходка сред природата, са способни да изпълняват защитни функции. Необходимо е обаче, когато ги внесем в дома си, да ги изчистим и заредим, преди да ги поставим на избраното от нас място.

Методите за такова изчистване и зареждане са прости и лесно изпълними. Можете да заровите камъка или кристала в едра сол. Оставете го да престои там за едно денонощие, а използваната сол изхвърлете. Тъй като представителите на минералното царство имат способността да акумулират слънчевата енергия е добре да ги оставяте за ден два на слънце или под звездите. Можете да прилагате предлаганите методи паралелно и е добре периодично да ги повтаряте.

Знайте, че това, което ние излъчваме като мисли и емоции се наслоява трайно по предметите, които ни заобикалят и вреди както на нас самите, така и на хората, с които общуваме. А след това, не след дълго, като бумеранг се завръща отново към нас. Това, дали домът ни ще бъде за нас спокоен пристан или мъчителен затвор, зависи преди всичко от нас самите.

 

НЕПРИКОСНОВЕНАТА ЗОНА

 

Навсякъде по света частната собственост се смята за неприкосновена. Тази нейна неприкосновеност се охранява и защитава от законите на съответната страна. Но как стои въпросът с личния живот на всеки един от нас? Нашите най-интимни преживявания, взаимоотношенията ни дори с най-близките и скъпи на сърцето ни хора се превръщат в обект на човешкото внимание, срещу което ние често се оказваме уязвими и незащитени. Ярък пример за това е трагичната съдба на принцеса Даяна. А до неотдавна - и тази, на президента на една от най-могъщите страни в света.

Надничането в чуждия живот и чуждите проблеми е “болест” от световен мащаб. Повечето хора насочват вниманието си към чуждите грижи, неприятности или болести, водени от нездраво любопитство, придружено и с немалка доза вътрешно осъждане.  На подсъзнателно ниво това  е средство да отклонят вниманието си от собствените си проблеми. Макар и рядко, но има и такива, чийто мотив да се намесват в живота на другите е желанието да помогнат, доколкото могат. Но много често точно такава “помощ” се оказва мечешка услуга. Защото в повечето от случаите ние сме неспособни да разберем напълно другите, че и най-близките си - собствените си деца, а понякога дори самите себе си. А ако не сме в състояние да проникнем в душевния свят на някого, тогава как бихме могли да знаем от какво точно се нуждае този човек.

При различни обстоятелства към мен са се обръщали за консултация разни хора - в повечето случаи родители, от името на даден човек. На всички тях, които според мен са искрено загрижени за здравословното състояние и съдбата на своите близки, искам да кажа следното. За да мога да помогна на когото и да било, е необходимо той да потърси съдействието ми лично - т.е. сам, по собствено желание. Много често личното ви мнение, че вашият близък или познат  има някакъв проблем, може да се окаже погрешно.  Въпросният човек може изобщо да не смята, че състоянието му е проблематично и че се нуждае от чужда намеса или помощ. В такъв случай страничните съвети и препоръки към него ще се окажат безполезни по простата причина, че той изобщо няма да се възползва от тях. Освен това навлизането в чуждо енергийно поле, без знанието и съгласието на съответния човек си е чиста проба “нахлуване” в неговата неприкосновена зона, форма на енергиен шпионаж, и е нарушение на законите на Вселената. Всеки, който предприема подобна намеса, носи кармична отговорност за всякакви действия от такъв род, без значение какви са мотивите, които го ръководят.

Една древна източна мъдрост гласи: “Човек има право да се скита свободно из мислите си и дори Бог не си позволява да нарушава това му право”.  Важно е да се знае, че свещеното ни право на свободна воля, което ни дарява и свободата на лични чувства и мисли, е божествено притежание, което е дадено на всяко човешко същество - без разлика каква е неговата национална, расова или религиозна  принадлежност.

Вярно е, че има хора, които съзнателно и целенасочено предприемат подобни намеси. Но тук вече става дума за т.н. магия и такива личности често изобщо не си дават сметка каква висока цена ще платят след време за деянията си. От личен опит зная, че всички мои усилия да помогна на някого без неговото изрично съгласие са безрезултатни. Да не говорим за това, че губя от личното си време

Вярно е, че има хора, които съзнателно и целенасочено предприемат подобни намеси. Но тук вече става дума за т.н. магия и такива личности често изобщо не си дават сметка каква висока цена ще платят след време за деянията си. От личен опит зная, че всички мои усилия да помогна на някого без негово изрично съгласие са безрезултатни. Да не говорим за това, че губя от личното си време, което бих могла да използвам, за да помогна на някого, който наистина се нуждае и желае помощта ми.

Преди известно време имах доста поучително за мен преживяване от подобен род. Мой приятел имаше дългогодишен здравословен проблем и аз, водена от най-чисти подбуди, му предложих помощта си. Тогава не сметнах за необходимо да му поясня, че за разрешаването на въпросния проблем е необходимо и неговото лично съдействие. Човекът очакваше да му предложа някаква билкова рецепта или нещо подобно и остана разочарован от метода ми, който изискваше и промяна в собствения му модел и поведение.

Резултатът от този ми опит беше нулев, разбира се. Освен това, подразнен от това, че съм съзряла аспекти от характера му, които той се стараеше да прикрие, човекът ме засипа (за жалост, зад гърба ми) с косвени упреци и атаки.  Наложи се дни наред да се моля от цялото си сърце за прошка - и за него, а и за себе си, защото в крайна сметка аз бях предизвикала цялата ситуация с ненавременната си и необмислена намеса. Съществуваше реална опасност въпросния човек да понесе обратния удар от злостните си атаки, отправени към мен. Защото, както вече съм писала, всяка мисъл излъчена от нас - добра или лоша, рано или късно се завръща, привлякла към себе си сходни (позитивни или негативни) енергии. От тези си злобни мисли той би пострадал, но и аз бих понесла кармична отговорност, защото косвено ги бях предизвикала.

Много от нас, водени от отчаянието и безизходицата, както и от желанието да помогнат на близките си, тръгват да дирят помощ - без тяхно знание, но от тяхно име - при гледачки, ясновидци и лечители с недотам чиста репутация. Лично аз не ви съветвам да го правите, защото в повечето случаи вместо да изпишете вежди, можете да извадите очи. А ако човекът, при когото сте отишли, ви каже нещо подобно на написаното дотук, тогава бихте могли да му се доверите. Остава само да убедите близкия си да се обърне към него по собствено желание.

Животът на всеки един от нас е сложен и многопланов. Задачите, които има да решава дадена душа в този си живот в повечето случаи остават скрити и непонятни дори и за най-близките ни. Много често страданията или болестите са избор на душата с цел отработване на карма или усвояване на важен житейски урок. Понякога член от семейството боледува, за да могат близките му, грижейки се за него, да развият у себе си чувство на състрадание и разбиране. Има много случаи, когато боледувайки, ние косвено казваме на хората, които ни заобикалят, че се нуждаем от обич и съчувствие. За да е готов да приеме каквато и да е помощ, страдащият човек трябва да е наясно със самия себе си, както и с това, че има проблем и че не е в състояние сам да се справи с него. Ненавременната ни или нежелана намеса, вместо да даде положителен резултат, по-скоро би влошила и усложнила нещата.

Няма нищо по-благородно и човешко от желанието да помогнем на някого, който видимо страда. Важното е да предложим помощта си ненатрапчиво и тактично и да не се обиждаме, ако протегнатата от нас ръка бъде отблъсната. Личната свобода и право на избор, които ние така високо ценим, когато става въпрос за самите нас, е свещена и неприкосновена. Нека да я отстояваме за себе си и да дадем право и на другите да направят същото. Подобна толерантност и търпимост, проявени спрямо човека до нас ще направят и нашия живот по-добър и светъл. А това нещо, което всеки от нас желае.

                                                                

ХРАНАТА - ЛЕКАРСТВО ИЛИ ОТРОВА

 

През последните години здравословните  природосъобразни начини на хранене добиват все по-голяма популярност. Хората започнаха да осъзнават, че за доброто им физическо и емоционално състояние от съществено значение е избраният от тях хранителен режим. На книжния пазар се появиха многобройни и разнообразни по отношение на предлаганите методики книги по тези теми. Първоначално преобладаваше преводната литература, но напоследък редом с книгите от чужди автори достойно място заеха и такива, написани от български природолечители и специалисти в областта на диетологията и храненето. Мнозина са постигналите изцеление на хроничните си болежки, прилагайки един или друг метод. Някои са се ориентирали към строг вегетариански режим, други са се спрели на разделното хранене, трети са приложили метода на лечебното гладуване. Всеки, който е постигнал пълно, та дори и частично излекуване с помощта на един или друг режим на хранене се е превърнал в негов горещ привърженик и пропагандатор.

Моето дълбоко убеждение е, че е много важно не само какво ядем, а и в какво емоционално състояние сме, когато се храним. От съществено значение е по време на хранене да сме спокойни и в добро настроение. Не случайно в древността са смятали храненето за свещен акт.  Приемайки една или друга храна ние не поглъщаме просто хранителни вещества в определена комбинация, а информация с определена степен на вибрация. Съветвам ви никога да не се храните, ако се намирате в състояние на нервна превъзбуденост, безпокойство или гняв. В такива моменти приетата храна се превръща в отрова (в буквалния смисъл на думата). За освобождаване на организма от натрупаните по този начин отрови са необходими дни, а понякога и седмици. Мнозина са се “сдобили” с хроничен гастрит или имат проблеми с наднорменото си тегло именно поради тази причина. В повечето случаи такива хора изпитват остра необходимост да хапнат нещо, когато са ядосани или притеснени. И необяснимо за тях самите “качват” килограми, въпреки че количеството храна което приемат, е в рамките на нормалното. И причината за това не е толкова в калориите, нито във вида на храните, които приемаме, а в нашето душевно състояние по време на хранене.

 Не е плод на случайност въведената от християнската религия (а и не само от нея) традиция да се произнася молитва преди хранене. Ако отправянето на молитва ви е чуждо и непривично, то просто се постарайте да се разсеете и успокоите, когато сте гневни или потиснати, а ви предстои да седнете на масата. Прегледайте забавната страница в някой вестник, решете кръстословица или отскочете до съседния магазин, дори и да не се нуждаете от покупки в този момент.

Крайно вредно за здравословното ни състояние е гледането на телевизия по време на хранене - особено ако става дума за филми, в които преобладават сцените на насилие. Телевизионните новини, изобилстващи с информация за катастрофи, природни катаклизми,  кървави атентати и военни конфликти в повечето случаи ни натоварват с излишни отрицателни емоции. Затова, ако обичате да гледате информационни предавания (или да ги слушате по радиото) просто се постарайте да не съчетавате приемането на храна с приемането на такъв род информация.  Ако толкова ви се иска да гледате телевизия, докато се храните, просто превключете на музикален или спортен канал.

Същият вреден за здравето ни ефект има и коментирането и/или обсъждането на негативни въпроси свързани със семейни проблеми, политически спорове и каквито и да било теми от този род, докато обядваме или вечеряме. Храненето набързо, “на крак”, дава същия негативен резултат. Вследствие на такива нездравословни навици много често намалява активността на трета чакра (енергийния център, който се намира на нивото на слънчевия сплит). Този център се проявява чрез панкреаса и “захранва” с енергия храносмилателната система, черния дроб и жлъчката. Затова, ако имате проблем с някой от изброените органи, замислете се над написаното дотук.

Много важно за здравето ни е и емоционалното ни състояние, докато приготвяме храната си. Ако сме ведри и в добро настроение, то и приготвената от нас храна ще е здравословна е полезна - както за нас, така е за останалите членове на семейството ни. Както и обратното. А от това най-често страдат децата. Тъй като тяхната аура е все още крехка и неукрепнала, те са най-уязвими за негативните вибрации на нашия гняв или безпокойство, прехвърлени върху “вкусната” вечеря, която сме приготвили. Това е и едно от обясненията за това, че децата в някои семейства твърде често боледуват по необясними причини. Понякога децата интуитивно чувстват негативните вибрации на храната, която им поднасяме и отказват да я приемат. А ние, в неведението си, приемаме отказа им за поредната проява на каприз и, разгневени от упорството им, с всички сили и средства ги насилваме да я погълнат. И после се чудим защо детето повръща, има стомашно разстройство или (не дай си боже) гастрит още в трети клас.

Затова е добре да се замислим в какво настроение сме, докато си приготвяме храната, консервите за зимата, та дори чая или кафето си. Ами така е. Това, което човек сам си направи, не бе могъл да му причини и най-злият му враг. А дали си струва да се превръщаме във врагове на самите себе си решаваме самите ние.

 

Home ] Up ]

Send mail to logos_cs@abv.bg with questions or comments about this web site.
Last modified: 24.07.2003 г.